Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

«Запорізькому району – 80»

Кушугум – це селище міського типу Запорізького району Запорізької області

Кушугум – це селище міського типу Запорізького району Запорізької області (з 1938 року). /Попередні назви селища – Кушегумівка(до 1780р), до 1920р.- Велика Катеринівка/.
Кушугум знаходиться на березі Дніпра південніше міста Запоріжжя.
До залізничної станції Кушугум Придніпровської залізниці 1,5 км. Через селище протікає річка Кушугум, що впадає в Дніпро. З берегів річки відкривається чудовий краєвид – плавні, місце натхнення місцецих художників, фотографів та поетів. Головна особливість селища Кушугум в його неповторності.
Виникла сучасна назва селища – від назви ріки Кушугум / припускають, що назва походить з тюркського слова «КУЧУГУ», «дрібний пісок»/. Друга версія виводить назву від татарських слів КОШ – стан, ЧУМИ –«птиця». Д.І.Яворницький схилився до думки, що тюркське слово Кушугум це місце злиття річок.
Територія, на якій розташоване селище Кушугум в стародавні часи мала назву Дике поле. Половці, а пізніше Кримські татари і турки вкрай спустошили його. В 17-18 століттях ці землі переходять до складу земель Запорізької Січі. Отже, населений пункт заснований в 1760 році запорізькими козаками. З козацьких зимівників виникали окремі степові хутори. Селяни-втікачі і козаки займалися рибальством, скотарством, землеробством.
З інших джерел - говорять, що селище засноване в 1770-х роках запорізькими козаками та стихійними переселенцями.
Загальна площа селища Кушугум на 2018 рік всього 496,3 кв.м. Планується, згідно генерального плану смт Кушугум, розширення меж території населеного пункту до 2020року всього 2330га. В межі ввійшли частина плавнів та сільськогосподарські угіддя. Розширення меж населеного пункту дає змогу змін показників чисельності населення та розвитку містобудівної інфраструктури. Кушугум межує з селищем міського типу Балабине з півночі і селищем міського типу Малокатеринівка з півдня.
Згідно із статистичними даними чисельність постійного населення смт Кушугум станом на 01.01.2018 рік становить 8181чол., з них дітей дошкільного віку - 910; дітей шкільного віку -700, дітей сиріт –5, дітей інвалідів-35, багатодітних сімей– 48.
Загальна кількість домогосподарств складає 3295 будинків.
Сформована мережа об’єктів соціально-побутового призначення розвинена рівномірно і в цілому забезпечує потреби проживаючого в селищі населення. Орган місцевого самоврядування — Кушугумська селищна рада. Кушугумська селищна рада працює на користь жителів селища та очолює її селищний голова – Галина Загребельна. (Депутатський корпус – 26, виконавчий комітет – 13, комунальне підприємство «Вічність» - 8).
На даний час у смт Кушугум розташовані 2 заклади освіти - Кушугумський комунальний дошкільний навчальний заклад «Ромашка», в якому функціонує дві різновікові групи, що забезпечують догляд за дітьми від 3 років до 6 (7) років. Всього 70 вихованців. Дітьми опікуються кваліфіковані та фахові педагоги: вихователі, музичний керівник, соціальний педагог та практичний психолог. Всі вихователі мають відповідну освіту та кваліфікаційну категорію.

На території селища Кушугум розташована чудова відремонтована школа - Кушугумський навчально-виховний комплекс «школа І-ІІІ ступенів – гімназія «Інтелект» - 700учнів. Побудована в 1952 році. В 2011 році була проведена комплексна реконструкція будівлі. Затишні класні кімнати, комп’ютерні класи, чудовий спортзал, спортивний майданчик та шкільна бібліотека (медіатека). Навчально-виховний процес забезпечують 53 висококваліфіковані вчителі. Учні Кушугумського НВК вивчають поглиблено англійську мову, починаючи з першого класу. Також поглиблено вивчається математика, біологія, історія, інформатика, образотворче мистецтво. Учні мають змогу вивчати дві іноземні мови: англійську та французьку, а також польську мову (факультативно).
В НВК створено парламент – орган учнівського самоврядування. Учні мають змогу відвідувати різноманітні шкільні гуртки, активно працює шкільний театр. На базі НВК працюють гуртки КЗ «ЦДЮТ», КЗ «ЗОЦХЕТУМ», філіал Василівської музичної школи.
Медицина: медичну допомогу в селищі надають спеціалісти філії поліклініки КЗ «Запорізька центральна районна лікарня» ЗРР. Будівництво з 2012р. по 2017р. Поліклініка розрахована на 250 відвідувань. Територія обслуговування: Лівобережжя Дніпра, вздовж залізної дороги, а саме селища міського типу Балабине, Кушугум, Малокатеринівка, дачні кооперативи, розміщені в смт Кушугум та Малокатеринівка. Загальна кількість населення, яке обслуговується складає на 01.01.2017 – 17 тис. 945 осіб. В наявності є кабінети лікарів спеціалістів: невропатолога, кардіолога, окуліста, уролога, хірурга, отоларінголога, стоматолога, гінеколога, ендокринного терапевта та педіатра. Також працюють: рентгенологічне відділення, відділення денного стаціонару, центральне стерилізаційне, кабінет УЗІ, ЕКГ, масажу, фізіотерапевтичний кабінет. Поліклініка має сучасну клініко-діагностичну лабораторію. Працює аптека і буфет. На території селища розташована ще одна аптека ПП «Юста».
Культура. На території Кушугумської селищної ради працюють дві масові бібліотеки. Бібліотеки сучасні, затишні.

В бібліотеках проводяться масові заходи: святкові вечори, круглі столи, уроки. Також діють книжкові та віртуальні виставки на різну тематику. Кушугумська селищна бібліотека №1 обслуговує в рік понад 600читачів. В 2012 році - переможець конкурса «Бібліоміст»(чотири комп’ютери) та підключення до Всесвітньої мережі Інтернет. При бібліотеці діють дитячий декоративно-прикладний гурток «Натхнення» (малювання, еко–вироби, вироби з соленого тіста, декупаж, малювання на камені, робот дітей приймають участь у конкурсах та виставках) та краєзнавчий «Мій рідний край» ( діти знайомляться з історією рідного краю, здійснюють пошук інформації про рідний край).
Кушугумська селищна бібліотека №2 працює з 1972 року. Обслуговує в рік понад 500 читачів. При бібліотеці працюють гуртки: краєзнавчий «Берізка» та декоративно-прикладний «Умілі ручки». На будівлі бібліотеки в 2016р. була встановлена меморіальна дошка Ломейку Андрію Вікторовичу, загиблому в АТО. 10.11.2014.року загинув при виконанні військового обов’язку. Нагороджений орденом «За мужність III ступеня(посмертно).
При Кушугумському селищному клубі функціонує народний аматорський колектив «Щедрі серця», також створюються дитячі танцювальні колективи. Щорічно проводяться свята до пам’ятних дат, свята вулиць та дні селища.
На території селища з 2017 року діє ініціативна, креативна Кушугумська молодіжна рада(15чол.). Команда молоді бере участь у всіх заходах, які проходять в селищі. Молодіжна група підтримує спортивну футбольну команду «Колос» селища Кушугум, які неодноразово є переможцями спортивних футбольних матчів.
В селищі веде свою активну діяльність первинна ветеранська організація смт Кушугум. Їх задача полягає в піклуванні про надання допомоги ветеранам селища Кушугум, проводяться збори, відзначають свята, вітають іменинників та ювілярів. Представляють законні інтереси ветеранів у державних органах влади і громадських організаціях.(8чол.)
В селищі Кушугум проживає гордість нашого району
- почесні громадяни Запорізького району: Апостолова Тетяна Олексіївна, Горохова Тамара Петрівна, Приходченко Ольга Іванівна, Корень Маіна Петрівна.
В селищі Кушугум розташована пам’ятка історії місцевого значення «Братська могила радянських воїнів та пам’ятник воїнам-односельцям». У Другій Світовій війні від німецько-фашистських загарбників захищали Батьківщину 753 жителя Кушугума, з них 314 загинули, 464 – нагороджені орденами і медалями. На постаменті встановлені дві меморіальні дошки героям ВВВ - 1. Мусійченко Петро Якович, Бабков Василь Петрович, Кравець Любов Степанівна – у 14.10.2013р.; 2. Колосов Василь Васильович - у 14.10.2014р..
В мирний час, в селищі встановлений пам’ятник загиблим льотчикам, який знаходиться по вул.. Жеріхова і вул. Тяпкова. 08грудня 1970 року за виконанням завдання польоту над селищем Кушугум потерпів катастрофу екіпаж літака ЯК-28п в складі якого були льотчик І-класу майор Жеріхов Віктор Васильович і льотчик ІІ-класу капітан Тяпков Олександр Пилипович. Ціною власного життя льотчики свій відтягнули від селища палаючий літак, щоб врятувати жителів.
В селищі Кушугум розвивається стрімко інфраструктура, підвищуються соціально-культурний побут та покращується умови життя. Висаджений парк, встановлюються дитячі ігрові майданчики. На території селищної ради функціонують: релігійні осередки: церква святого Архістратига Михаіла, релігійна громада Української православної церкви при храмі, релігійна громада Євангельських християн баптистів, поштове віділення «Укрпошта», підприємства продовольчих і промислових товарів: магазини – 22 та кіоски 20, торговельний майданчик – 1, підприємства ресторанного господарства: кафе – 4, підприємства побутового обслуговування – перукарні -2, комп’ютерний центр -1, МЧС Запорізького району МПК-2(пожежна частина), ТОВ «Індустрія»(вапняний завод - переробка вапна - 1772р.), ТОВ НВФ «Агротехнологія» - вирощування семен, ТОВ НВО «Радуга» (переробка соняшника), ТОВ «Діабаз» (виготовлення мармурових плит), ТОВ «Риц» - виготовлення меблів, ПВП «Каскад-2001» (уксусний цех), ТОВ «Комбікруп».
Селище Кушугум – гордість Запорізького краю. Найбільшою окрасою селища є населення, воно дружнє, найщиріще та найдобріше, саме люди роблять все те, що створено на території селища живим і насиченим.

 



Понеділок, 19 Листопада 2018 08:50 | Переглядів: 1967

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]