Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Оголошення

Гарантії соціального захисту учасників АТО та їх сімей

ПІЛЬГИ УЧАСНИКАМ АТО НА ЗЕМЛЮ
Учасники АТО мають право на першочергове відведення їм земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва. Учасник АТО повинен вирішити, де він хоче отримати земельну ділянку і для яких цілей. Від цього залежить, до якого територіального органу буде подаватися клопотання про виділення земельної ділянки.
Для того щоб побачити місце розташування наявних вільних земельних ділянок, зарезервованих для учасників АТО, слід переглянути ці дані на сайтах головних управлінь Держгеокадастру в розділі «Інформація для учасників АТО».
Залежно від цільового призначення, учасник АТО може безкоштовно отримати земельну ділянку із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:
• для ведення особистого селянського господарства — не більше 2 га;
• для ведення садівництва — не більше 0,12 га;
• для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,1 га;
• для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,1 га.

ПІЛЬГИ УЧАСНИКАМ АТО ЗА КРЕДИТАМИ
Учасники АТО мають право отримати кредит на будівництво або капітальний ремонт житлових будинків і надвірних будівель, на приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок.
Такий кредит погашається протягом 10 років, починаючи з 5-го року після закінчення будівництва.
ПІЛЬГИ ДІТЯМ УЧАСНИКІВ АТО НА НАВЧАННЯ
Держава забезпечує учасникам бойових дій та їх дітям державну підтримку для отримання професійно-технічної та вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах. У тому числі підтримка надається дітям, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, — до закінчення навчання, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.
Така підтримка може надаватися у формі:
• безкоштовного забезпечення підручниками, доступом в Інтернет, до систем баз даних в навчальних закладах, проживання в гуртожитках;
• виплати соціальної стипендії;
• повної або часткової оплати навчання за рахунок бюджетних коштів або шляхом надання пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти та ін.
Законодавство України не передбачає окремих пільг для дітей учасників АТО в садку. Проте право на першочергове зарахування дітей в дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади встановлено для дітей військовослужбовців в Законі України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

ПІЛЬГИ РОДИНАМ ЗАГИБЛИХ УЧАСНИКІВ АТО
Сім’ї учасників АТО хоч і не беруть безпосередню участь в її проведенні, проте вони визнаються особами, на яких також поширюється дія норм Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».Вони набувають такого статусу у випадках, якщо учасник АТО, сім’єю якого вони є, загинув (пропав безвісти) або помер внаслідок поранення, контузії або каліцтва, отриманих при безпосередній участі в АТО, перебуваючи в районах і в період її проведення.
Такі особи користуються пільгами щодо забезпечення земельними ділянками, пільговими кредитами і по зарахуванню їх на навчання, які ми розглядали вище. Крім цього, вони також мають право:
в сфері медичного обслуговування:
• на безкоштовне отримання лікарських засобів, зубопротезування, санаторне лікування, щорічне медичне обстеження і диспансеризацію;
в сфері ЖКГ:
• 50% знижки на квартплату в межах норм: 21 кв.м. загальної площі житла на кожного, хто постійно в ньому проживає і має право на цю знижку, і плюс 10,5 кв.м. на сім’ю;
• 50% знижки плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та ін.) Та скрапленим балонним газом для побутових потреб;
• 50% знижки вартості палива, в т.ч. рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, що не мають центрального опалення;
• позачерговий безплатний капітальний і першочерговий поточний ремонт житла;
• першочергове обслуговування підприємствами побуту, громадського харчування, житлово-комунального господарства, міжміського транспорту та інші пільги.

ВИПЛАТИ РОДИНАМ ЗАГИБЛИХ УЧАСНИКІВ АТО
Членам сімей загиблих учасників АТО за рахунок коштів державного бюджету призначається і виплачується одноразова грошова допомога у разі загибелі (смерті) члена сім’ї — учасника АТО в розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму.
Таке право виникає в разі, якщо:
• смерть військовослужбовця настала в період проходження ним військової служби або внаслідок захворювання або нещасного випадку, що сталися в період проходження ним військової служби;
• загибель (смерть) військовослужбовця строкової військової служби, військовозобов’язаного або резервіста, покликаного на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори або для проходження служби у військовому резерві, настала при виконанні обов’язків військової служби або служби в резерві.
Прожитковий мінімум обчислюється в розмірі, встановленому законом для працездатних осіб станом на дату загибелі (смерті) учасника АТО.
Кабінет Міністрів 14 березня 2018 року прийняв постанову №170 «Деякі питання виплати у 2018 році разової грошової допомоги, передбаченої законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань».
Учасникам АТО за рахунок державних коштів виплачується одноразова грошова допомога у зв’язку з встановленням інвалідності в розмірі:
• інвалідам 1 групи – 400-кратного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня року, в якому було встановлено інвалідність;
• інвалідам 2 групи – в 300-кратному розмірі;
• інвалідам 3 групи – в 250-кратному розмірі зазначеного прожиткового мінімуму.
Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», інвалідам війни та учасникам АТО також щорічно виплачується разова грошова допомога до 5 травня.
У 2018 році виплату щорічної разової грошової допомоги учасникам бойових дій, інвалідам війни, учасникам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та особам, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, а також жертвам нацистських переслідувань передбачено у таких розмірах:
1) особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:
I групи – 3 685 гривень;
II групи – 3 265 гривень;
III групи – 2 845 гривень;
2) учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків, – 1 265 гривень;
3) особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, – 3 685 гривень;
4) членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, – 630 гривень;
5) учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – 525 гривень.

Головний спеціаліст відділу
з питань праці та зайнятості В.І.Марко

Вівторок, 20 Березня 2018 15:13 | Переглядів: 416

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]