Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Програму житлових субсидій оновлено

 

З 1 травня 2017 року в Україні вступила в дію оновлена Програма житлових субсидій на підставі змін, внесених Урядом 26 квітня 2017 року (постанова № 300) до Постанови № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

У зв’язку з цим у травні органи соціального захисту населення проведуть перепризначення субсидій на наступний рік та розрахують її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон.

Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації пояснює, що повторно подавати документи на оформлення допомоги необхідно буде лише тим, хто орендує житло та у кого відбулися зміни у складі сім’ї. Для решти субсидіантів перерахунок проводитиметься автоматично, без повторного звернення.

Для пенсіонерів, інвалідів, інших людей, які не працюють з об’єктивних причин, Уряд збільшив соціальну норму, за якою надається житлова субсидія.

Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 49 кв. м. до 75 кв. м.

Багато людей не зареєстровані, але проживають у садових будинках чи дачних кооперативах і сплачують комунальні послуги. Раніше такі люди не могли претендувати на субсидію, позаяк не мали там офіційної реєстрації.

З травня 2017 за рішенням Комісії з питань соціального захисту населення, які діють при управліннях соцзахисту, такі сім’ї зможуть оформлювати субсидію, яка фінансуватиметься за рахунок місцевих бюджетів.

Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади по дату початку та закінчення опалювального сезону, то у 2017-2018 для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, а для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 15 жовтня до 15 квітня.

Заяву і декларацію про доходи заново треба подавати сім’ям, які:

- орендують помешкання

- мають зміни у складі сім’ї: хтось прописався чи виписався

- хочуть отримати субсидію на тверде паливо

Протягом місяця отримувачі субсидії повинні повідомити органи соціального захисту населення про такі зміни:

- складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався

- соціального статусу членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером

- про здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень

- набору комунальних послуг: відмовилися від централізованого палення і перейшли на індивідуальне чи навпаки

Новими змінами передбачена монетизація залишків невикористаних коштів субсидій на опалення.

Не використані суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення в обсягах, що не перевищують вартості 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії, відтепер не залишатимуться на рахунках отримувачів в організаціях, а перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачуватимуться через поштові відділення.

Списки осіб, у яких зазначаються відповідні суми невикористаної субсидії, подаються до 1 червня 2017 року управлінням соціального захисту населення підприємствами – надавачами послуг.

Управління соціального захисту має повідомити таких осіб про необхідність подання до 1 вересня заяви, в якій вказується спосіб виплати (банк або пошта) та необхідні реквізити, зокрема, особовий рахунок одержувача в банківській установі.

Постановою Уряду № 300 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 23.08.2016 № 534 «Деякі питання надання субсидій для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання) та послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення», а саме до Порядку розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії на оплату опалення:

– порядок застосовується для розрахунку невикористаної суми субсидії на оплату послуг з централізованого постачання холодного і гарячого водопостачання та водовідведення;

– розрахунок невикористаних сум субсидій проводиться організаціями-надавачами послуг до 1 червня;

– скориговано формулу, за якою проводиться розрахунок, у зв’язку з тим, що повертається загальна сума невикористаних субсидій на індивідуальне опалення, частина якої потім монетизується.

Питання – відповіді

щодо змін до Порядку надання субсидії

Питання 1.

Які періоди доходів будуть враховуватися для призначення субсидії та порядку отримання інформації про доходи?

Відповідь:

Постановою КМУ від 26.04.2017 № 300 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” передбачено врахування доходів для призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг за чотири квартали, що передують місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається субсидія. Тобто при здійсненні розрахунку субсидії на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховуються доходи за період з квітня попереднього року по березень поточного року включно. Таким чином, враховуватимуться більш актуальні доходи, а не за попередній календарний рік.

Інформація про доходи отримуватиметься, як і раніше, від ДФС у порядку, що діє зараз.

Крім цього, запроваджується обмін інформацією на центральному рівні з Пенсійним фондом України з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Відповідний порядок опрацьовується Державним підприємством «Інформаційно-обчислювальний центр Мінсоцполітики» з Пенсійним фондом України.

ДП ІОЦ розробляє програмне забезпечення для підвантаження отриманої інформації про доходи в базу даних отримувачів субсидії, на підставі якої визначатиметься середньомісячний сукупний дохід.

Органи соціального захисту населення, які користуються іншим програмним забезпеченням, мають забезпечити його доопрацювання з урахуванням цих змін.

Звертаємо увагу, що змінюється період отримання доходів лише при призначенні субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. При призначенні субсидії для відшкодування витрат на придбання твердого палива і скрапленого газу та субсидії для відшкодування витрат на придбання твердого палива, скрапленого газу і оплату житлово-комунальних послуг враховуються доходи за попередній календарний рік.

Питання 2:

Монетизація залишків невикористаних коштів субсидії на опалення, що це таке?

Відповідь:

Невикористані суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення в обсягах, що не перевищують вартості 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії, відтепер не залишатимуться на рахунках отримувачів в організаціях, а перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачуватимуться через поштові відділення.

Списки осіб, у яких зазначаються відповідні суми невикористаної субсидії, подаються до 1 червня управлінню соціального захисту населення підприємствами – надавачами послуг.

Управління соціального захисту має повідомити таких осіб про необхідність подання до 1 вересня заяви, в якій вказується спосіб виплати (банк або пошта) та необхідні реквізити, зокрема, особовий рахунок одержувача в банківській установі.

Питання 3:

Який механізм обрахування доходу для призначення субсидії ?

Відповідь:

Районним державним адміністраціям, виконавчим органам міських, районних рад у містах або утвореним ними комісіям надано право приймати рішення щодо врахування при призначенні субсидії фактичних розмірів доходів для працездатних громадян, середньомісячний сукупний дохід яких менший прожиткового мінімуму і які не отримують ні один із видів доходу, зазначених у абзаці 4 пункту 12 Положення. Такі рішення доцільно приймати в першу чергу щодо осіб, які надають соціальні послуги.

Питання 4:

Чи можливо призначити субсидію за наявності заборгованості з оплати послуг?

Відповідь:

При призначенні субсидії на наступний термін враховуватиметься наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг. Інформацію про суму такої заборгованості надаватимуть підприємства-надавачі послуг на запит органу соціального захисту населення (пункт 13 Положення).

За наявності такої заборгованості субсидія на наступний термін не призначається, про що управління соціального захисту населення має поінформувати громадянина. Якщо протягом двох місяців з дати інформування громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору. Цей термін може бути продовжений на підставі рішення комісії за наявності поважних причин.

Питання 5:

Чи можна призначати субсидії за зареєстрованим місцем перебування?

Відповідь:

У разі реєстрації місця перебування особи субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення на термін, що не перевищує шести місяців з дати реєстрації місця перебування. На наступний строк субсидія призначається за особистим зверненням громадянина після продовження реєстрації місця перебування.

Питання 6:

Які залишки невикористаних сум субсидій повертаються до державного бюджету?

Відповідь:

Постановою передбачено повернення до державного бюджету після закінчення опалювального сезону надавачами послуг сум невикористаних субсидій на оплату послуг з централізованого постачання холодної та гарячої води і водовідведення за термін отримання останньої субсидії конкретним одержувачем.

Питання 7:

Які зміни в термінах опалювального періоду для індивідуального опалення?

Відповідь:

Передбачено розраховувати розмір субсидії на опалювальний сезон для домогосподарств, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, з урахуванням тривалості опалювального періоду з 16 жовтня по 15 квітня включно без подальшого перерахунку.

Питання 8:

Які зміни в повідомленні про розмір призначеної субсидії?

Відповідь:

Повідомлення про призначення субсидії може надсилатись електронною поштою (за наявності відповідного реквізиту). Заявник може бути поінформований про призначення (непризначення) субсидії засобами мобільного зв’язку (смс-повідомлення).

Питання 9:

Які зміни до соціальних нормативів?

Відповідь:

Постановою від 26.04.2017 № 300 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 „Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування” в частині встановлення соціальної норми житла для домогосподарств, що складаються з однієї-двох непрацездатних осіб у розмірі 75 кв. м на домогосподарство. При цьому комісії матимуть право, як і раніше, призначати субсидію на понаднормову площу.

Питання 10:

Які зміни внесено до постанови Кабінету Міністрів України від 23.08.2016 № 534 «Деякі питання надання субсидій для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання) та послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення»?

Відповідь:

Постановою від 26.04.2017 № 300 внесено такі зміни до Порядку розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії на оплату опалення:

– порядок застосовується для розрахунку невикористаної суми субсидії на оплату послуг з централізованого постачання холодного і гарячого водопостачання та водовідведення;

– розрахунок невикористаних сум субсидій проводиться організаціями-надавачами послуг до 1 червня;

– скориговано формулу, за якою проводиться розрахунок, у зв’язку з тим, що повертається загальна сума невикористаних субсидій на індивідуальне опалення, частина якої потім монетизується.

Департамент соціального захисту населення



субота, 13 Травня 2017 10:09 | Переглядів: 619

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]