Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Цей рік пройшов під знаком налагодження співпраці між відділом культури, закладами районного центру та новоствореними методичними центрами культури при громадах

Результатом плідної співпраці стала підготовка та складання річної звітності з діяльності бібліотек. Упродовж всього року на методичних семінарах спеціалісти відділу та районного центру передавали досвід роботи з бібліотечної справи. Особлива увага приділялася подачі річного звіту у «Електронній системі моніторингу базової мережі публічних бібліотек України», яка була запроваджена у 2015 році і є основною частиною державної звітності бібліотек. У зв’язку з відсутністю технічних засобів у більшості бібліотек, заповнення електронної системи вже 3-й рік поспіль відбувається на рівні району, за допомогою спеціалістів. Запровадження електронної звітності є безперечних кроком у майбутнє, бібліотеки Запорізького району поступово розвиваються у просторі і часі відповідно до вимог сучасного світу. Але все ще є необхідність у поліпшенні та модернізації матеріально-технічної бази закладів.
Відповідно до зведених статистичних даних кількість зареєстрованих читачів по району склала близько 15 тис. чоловік, книжковий фонд налічує 267 тис. екземплярів.
За останні роки бібліотеки поповнювались виключно за державний кошт сучасними українськими виданнями. На чергову сесію винесено питання щодо передачі бібліотечним закладам новоствореної Широківської громади сучасної української та зарубіжної україномовної літератури на загальну суму 24 тис. грн.. Нажаль у сільських бібліотеках продовжує переважати література 60-80-х років, яка не користується попитом у населення, а згідно з обліком незадоволеного попиту, в недостатній кількості представлені книги сучасних українських письменників; не вистачає науково-популярних видань з різних галузей знань, довідкової літератури, творів світової художньої літератури. Тому, завідувачі бібліотек запроваджують нові форми роботи для забезпечення дозвілля мешканців Запорізького району різного віку. Так, у бібліотечних закладах проведено близько 4-х тис. заходів, що безперечно свідчить про ефективне функціонування закладів при раціональному поєднанні та взаємодії традиційних та нових форм роботи.
Бібліотеки нашого району завжди вирізняються кількістю проведення масових заходів різних напрямів, які вже почали своє перетворення від звичайних читалень у осередки культурно-дозвіллєвих послуг та клубів за інтересами. Лише в нашому районі є практика роботи бібліотек з розширеною формою діяльності, в яких при бібліотечних закладах створені колективи художньої самодіяльності.
Пріоритетними напрямами роботи бібліотечних закладів залишаються:
- всебічна підтримка читання, підвищення інтересу до книги;
- підняття рівня національної свідомості населення;
- залучення до співпраці клубних закладів, державних установ, освітніх закладів та громадських організацій;
- підтримка та реалізація державних, місцевих та обласних програм
- розширення та модернізація надання бібліотечних послуг населенню за допомогою сучасних комп’ютерних ресурсів.

 


Відділ культури і туризму райдержадміністрації



Понеділок, 29 Січня 2018 13:34 | Переглядів: 272

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]