Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Запорізька область знаходиться в «зеленій» зоні лідерів децентралізації

Підсумки проведення децентралізації у Запорізькій області в 2017 році та плани на наступний рік підбито під час семінару в рамках Дня об'єднаних територіальних громад, який відбувся під головуванням заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Зінаїди Бойко. У заході взяли участь голови та представники об’єднаних територіальних громад та керівники структурних підрозділів облдержадміністрації.

Учасники заходу розглянули стан використання грошових коштів субвенції, виділених із державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад, а також використання коштів, передбачених обласною програмою підтримки розвитку об’єднаних територіальних громад на 2017 рік.

Зінаїда Бойко окреслила позитивні події, які відбулися в 2017 році, та привітала новостворені громади, у яких 24 грудня успішно відбулися перші місцеві вибори – Благовіщенську сільську територіальну громаду Кам’янсько-Дніпровського району та Новоолексіївську сільську територіальну громаду Приморського району.

- Запорізька область зараз знаходиться на завершальному етапі процесу децентралізації, із 67 спроможних територіальних громад, які передбачені перспективним планом формування територіальних громад Запорізької області, на сьогодні вже створено 42 ОТГ. Ще шість громад очікують перших виборів, які відбудуться на початку 2018 року. На території області розпочалися також процеси приєднання до вже існуючих об'єднаних територіальних громад. Так, до Гуляйпільської міської об'єднаної територіальної громади приєдналися три сільські ради - Успенівська, Новомиколаївська і Темирівська. Триває процес приєднання до Водянської сільської територіальної громади Кам’янсько-Дніпровського району Заповітненської сільської ради, - повідомила Зінаїда Бойко.

Особливу увагу на семінарі було приділено питанню освоєння коштів субвенції на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

У 2017 році 16 об'єднаних територіальних громад Запорізької області отримали державну субвенцію на загальну суму 70 млн. 918 тис. 800 грн., за рахунок яких реалізується 116 інфраструктурних проектів. За станом на 21 грудня освоєно 54 млн. 706 тис. 200 грн. коштів державної субвенції, що становить 77,1 % від загального обсягу.

Як повідомив начальник Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександр Билим, лідерами в освоєнні державної субвенції є Берестівська сільська ОТГ, Веселівська селищна ОТГ, Преображенська сільська ОТГ, Смирновська сільська ОТГ і Таврійська сільська ОТГ

Відповідно до програми підтримки розвитку об'єднаних територіальних громад Запорізької області у 2017 році на створення та модернізацію інфраструктури 24 об’єднаних територіальних громад, що об'єдналися в 2015 – 2016 роках, з обласного бюджету було виділено кошти у сумі 12 млн. грн. із розрахунку по 500 тис. грн. на громаду. За останніми даними, наразі освоєно 8 млн. 317 тис. 932 грн. або 69,3 % від загальної суми коштів, виділених з обласного бюджету.

На 100% освоїли кошти обласного бюджету Ботіївська сільська ОТГ, Великобілозерська сільська ОТГ, Воскресенська сільська ОТГ, Гірсівська сільська ОТГ, Долинська сільська ОТГ, Комиш-Зорянська селищна ОТГ, Комишуваська селищна ОТГ, Малотокмачанська сільська ОТГ, Оріхівська міська ОТГ та Чернігівська селищна ОТГ.

За словами Зінаїди Бойко, є сподівання, що до кінця поточного року кошти як із державного, так і з обласного бюджету громади освоять до рівня 80%.

- Громади вже довели свою ефективність та фінансову спроможність. Відповідно до моніторингу фінансової спроможності громад за 9 місяців 2017 року середній показник надходжень власних доходів на одного жителя 16-ти громад області збільшився на 940 грн. і склав 2 тис. 59 грн. У тому числі в 10-ти громад, утворених у 2016 році, цей показник зріс у 2,4 разу та становить 1 тис. 962 грн., а в шести громад, утворених у 2015 році, - на 37,2% і становить 2 тис. 225 грн. Відповідно до моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, який щомісяця проводиться Мінрегіоном України, Запорізька область знаходиться в «зеленій» зоні лідерів децентралізації та посідає почесне шосте місце серед регіонів. За фінансовими показниками запорізькі громади також увійшли до двадцятки найспроможніших громад України. Цього року багато зроблено, проте 2018 рік стане вирішальним у плані реалізації реформи децентралізації в країні та в Запорізькій області зокрема. На розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад на 2018 рік держава передбачила фінансування у розмірі 1,9 млрд. грн., - підкреслила, підбиваючи підсумки, Зінаїда Бойко.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Четвер, 28 Грудня 2017 11:34 | Переглядів: 340

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]