Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Про злочини тоталітарного режиму свідчать учасники боротьби за незалежність України

У ці дні Запоріжжя відзначає 80-і роковини Великого терору 1937-1938 років низкою меморіальних та просвітницьких заходів. У їх рамках у Запорізькому національному університеті відбулося засідання круглого столу. Студенти історичного факультету зустрілися з тими, хто на власній долі відчув злочинну діяльність комуністичного режиму – репресованими запоріжцями.

Заступник начальника Управління комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Марія Горідько зазначила: «Ми маємо унікальну можливість відкрити для себе правду про криваві злочини тоталітарного режиму, почути тих, хто розпочав боротьбу за незалежність України та продовжував її у роки існування Радянського Союзу. Лише дізнавшись про трагічні долі наших земляків, повною мірою можна усвідомити всю сутність української душі, яка прагнула жити на рідній землі, виховувати своїх дітей та розбудовувати свою країну».

Про багатолітню діяльність обласного товариства політичних в’язнів та репресованих розповіла його голова Валентина Зайченко, яка завітала до студентства разом із учасником боротьби за незалежність України у ХХ столітті, головою братства вояків ОУН-УПА Михайлом Калиняком, «рухівцями» Тетяною Лось та Сергієм Мартиненком, а також політичним в’язнем з Франківщини Василем Кулиничем. Гості поділилися історіями своїх родин і засвідчили, що Великий терор 1937-1938 років був лише частиною звірств, які чинила з українцями злочинна влада: постійний голод, хвилі утисків і терору, примусового виселення та геноциду як еліти нації, так і простого сільського люду, починаючи з 1917 року і до становлення незалежної України.

Політичний в’язень, якого двічі радянська влада засилала у концтабори наприкінці 60-х років, Василь Кулинич, учасник «Українського національного фронту», поділився своїми спогадами про знайомство з представниками української інтелігенції: Михайлом Дяком, Зиновієм Красівським у місцях заслань у Мордовії та Володимировському централі, де вони могли вільно обмінюватися думками, на відміну від тих, хто жив на «вільній» радянській території.

Учасники круглого столу відзначали, що після чверті століття незалежності України морок страху та терору знову опустився над тимчасово окупованими територіями Криму та Донбасу. Сьогодні знову мирне небо над нашими головами боронять мужні захисники, а ми маємо пам’ятати про шість мільйонів українців, яких було відправлено у табори, та тих, хто кров’ю відстоював і відстоює наше право жити в незалежній країні.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



П'ятниця, 03 Листопада 2017 09:29 | Переглядів: 427

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]