Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Там, де хліб виростає з любові…

Від самого горизонту, з блакитного марева, що озивається співом жайворона, рухаються хлібним ланом комбайни. Високе синє небо, подекуди – білі хмарини… Повітря майже не рухається – спека. Витає над полем запах теплого зерна і свіжоскошеної стерні – жнива. Позаду – велика робота, тривоги і клопіт багатьох людей. І ось він – підсумок. Нинішнього року для агропідприємства “Валена” Запорізького району – він достойний і радісний. По 44 центнери на круг дають зернові, а пшениця на парах – більше 60. Не менш очікуваного дали і горох, і ячмінь – це при тому, що ці місця – зона ризикованого землеробства.
Вони й ризикують – хлібороби від Бога, академіки від землі – два партнери, два господарі - Валерій Сушилов та депутат Біленьківської сільської ради, патріот своєї громади Володимир Козиряцький. Надійний і міцний дует. І разом з ними з такою ж наснагою і віддачею працює весь колектив агропідприємства. Не приживаються тут люди, байдужі до землі. Спільна відповідальність за землю об'єднує і цементує колектив – з року в рік, з дня у день, в негоду і ясну днину. Тому щасливим і вдалим для агропідприємства є не тільки рік нинішній, а кожен, бо хліб тут виростає з любові.
Ставляться тут до землі не як до засобу виробництва (хоча за економічною наукою так і є), а як до матері-годувальниці – з теплом, з повсякденною турботою. Ми бачили, як готують лани, де віджнивували: вже під новий врожай проводять лущення стерні, культивацію та боронування, вносять добрива та гербіциди – уже практично всі лани готові до осінньої сівби. Дивувались дослідному полю, де колосяться пшениці кількох сортів – у "Валені" вивчають, які з тих, що пропонують науковці, на їхніх землях будуть найбільш ефективними. Підготовку грунту у "Валені" хлібороби ведуть у дві зміни, відразу, щойно із загінки виходять комбайни. Навіть на парах внесли комплексні добрива На одному із задискованих полів того дня міндобрива вносили молоді механізатори Олександр Комісаренко та Віктор Желандковський. Пройде дощ – і можна буде сіяти озимину.
Далі зеленою стіною стоять дорідні гібриди соняшника, сортодільниці кукурудзи: нині тут, без поливу, вирощують 48 гібридів качанистої. Теж вивчають, експериментують, досліджують. Займається цим особисто В.І. Козиряцький – сам насіннєвод-дослідник.
– Землі треба давати все найкраще, – тільки тоді можна чекати гідної віддачі. Ми ж не випадкові на ній люди, не тимчасові правителі, ми сини її, а вона нам мати. І вчить нас уму-розуму, і годує, – говорить Володимир Іванович.
На запитання, чи не стомився за стільки років працювати від зорі до зорі – бо земля ж не верстат, виключив – і пішов. Тут же ні часу, ні турботи виміряти не можна, відповідає, щиро посміхаючись: "Та я відпустку повністю не витримую, вже на третій день тягне мене до землі, до роботи… Після вихідних – поспішаю, немов рік не був"…
Разом з директором з виробництва В.І. Козиряцьким, дбайливо доглянутими, рівними, як асфальтівки, степовими дорогами, ми виїхали в поле, де збирають врожай передові механізатори Володимир Гришин та Віктор Ковальчук. Відвозять збіжжя на зберігання водії Павло Чиженок та Олег Бойко. На жнивному лані – спекотно, а в кабінах могутніх степових кораблів – зручно і прохолодно. "Валена" зробила ставку на сучасну техніку, тож збирають врожай практично без втрат і з гідними умовами для механізаторів.
Про людей в агропідприємстві піклуються не менш, ніж про землю. Адже саме від них залежить і день нинішній, і день майбутній господарства, а від того – і всієї України.
– Якби всі так працювали, як у нас, ми б жили набагато краще, – переконаний директор.
В агропідприємстві вчасно і в повному обсязі розраховуються за оренду паїв, до речі, роблять це вже з початку кожного нового року, бо ж одному терміново потрібні гроші, а у когось не вистачає кормів для підсобного господарства до нового врожаю. Ось і на сьогодні уже отоварено тут біля 40 відсотків власників паїв.
Працівники мають гідну зарплату, тут створено гарні умови для роботи, а головне, що кожен відчуває: тут він – не один, і в біді, і в радості його підтримають, допоможуть. Тож і віддача від людей відповідна.
Багато роблять тут для зміцнення матеріально-технічної бази. Нині власними силами завершують будівництво ще одного зерноскладу, планують оновити комбайновий парк, придбати самохідний обрискувач, невеликий новітні трактор, щоб хлопці на обприскувачі робили з кондиціонером.
...На подвір'ях працівників агрофірми, і вздовж парканів, на вулиці, буяють квіти – спека їм не страшна. І в цьому теж є високий зміст: там, де у людей вистачає серця і душі, щоб не тільки працювати заради хліба насущного, а ще й створювати красу – живуть любов і віра в гідне наше майбутнє, заради якого всі вони і працюють.

Валентина МАНЖУРА,
Ольга ЯКИМЕНКО.



Середа, 26 Липня 2017 08:30 | Переглядів: 601

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]