Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

18 травня – Міжнародний день музеїв

Музеї – це важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру різних народів.

      На території Запорізького району розташовані в переважній більшості краєзнавчі музеї та музейні кімнати, пов’язані з історією рідного краю, світлиці, що популяризують національні культурні цінності, а також тематичні та приватні музеї.

Працівники музейної справи з гідністю несуть почесну місію щодо розвитку духовності, підвищення рівня освіченості громадян нашої Держави, утвердження гуманістичних ідей в суспільному житті. Їхня невтомна праця слугує благородній справі задоволення інформаційних, наукових та культурних потреб населення, забезпечує доступ все більшої кількості громадян до надбань світової цивілізації.

 

      Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 р.  І з 1978 р. цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.

     Роль музеїв постійно змінюється у суспільстві, тому музеї продовжують переосмислювати себе у своєму прагненні стати більш інтерактивними, орієнтованими на аудиторію, на громаду, гнучкими, адаптованими та мобільними. Музеї стали культурними центрами, які функціонують як платформи, де творчість поєднуються зі знаннями, і відвідувачі також можуть спільно творити, ділитися досвідом та взаємодіяти.
     Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони впроваджують велику науково-освітню та освітньо-виховну діяльність.

                           Кілька цікавих фактів про музеї:
- Своє сучасне значення слово «музей» набуло в Епоху Відродження. А взагалі спочатку воно походить від грецького «музеон», що означає «храм музи».

- Найбільшим музеєм України є Національний художній музей України, заснований у 1899 р. В ньому зберігається більше 40 000 експонатів.
- Широко відомий знаменитий музей мадам Тюссо – найвідоміша виставка воскових фігур. Велика частина його експозиції знаходиться в Лондоні і налічує вона близько 1000 експонатів.
- Найбільш відвідуваним музеєм світу і музеєм із найбільшою займаною площею є французький Лувр в Парижі. Щороку тут буває понад 9 мільйонів відвідувачів, а площа – цілих 58.470 квадратних метрів.
- Капітолійський Музей (Capitoline Museums), найстаріша публічна колекція мистецтв в світі, почав свою роботу в 1471 р., коли папа Сикст IV пожертвував ряд важливих для народу Рима древніх скульптур.
- Музей Ватикану (Vatican Museums) – другий найстаріший у світі музей, він почав свою історію з моменту першої публічної виставки, котра складалася так само з представлених публіці колекції скульптур, збирання якої було ініційовано Папою Юлієм II ще в 1506 р.
- Перший університетський музей було відкрито в Оксфорді в 1685 р.

 

Тож вітаємо всіх причетних з Міжнародним днем музеїв!

   Бажаємо удачі в кожному пошуку чогось нового та успіхів в реалізації будь-якої ідеї. Нехай музей завжди залишається джерелом світла знань, стежкою до мудрості, путівником по історії, промінцем освіти в житті!

  Бажаємо в цей нелегкий час зберегти національну спадщину, творчих, цікавих, насичених і значущих днів, проведених у музеї. Нехай у ваших оселях панують мир, добробут та затишок, а сили та здоров’я ніколи не полишають вас!



Середа, 18 Травня 2022 13:04 | Переглядів: 237

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]