Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Успішне впровадження реформи харчування у закладах освіти Кушугумської селищної ради

На шляху до виховання здорової нації розпочато реформу системи шкільного харчування в Україні

З початку реформи системи шкільного харчування було розроблено та затверджено «План заходів з реформування системи шкільного харчування» (розпорядження Кабінету Міністрів від 5 серпня 2020 р. № 1008-р) та суттєво оновлено нормативну базу.

З метою широкої інформаційної кампанії Міністерство освіти і науки України спільно з Офісом Першої леді та Міністерством охорони здоров’я проводять вебінари, форуми за участі освітян та управлінців щодо розбудови системи безпечного і здорового шкільного харчування. Так, представники усіх територіальних громад Запорізького району 8 жовтня 2021 року взяли участь у третьому регіональному форумі «Реформа системи шкільного харчування» у м. Дніпро.

З січня 2020 року до меню закладів освіти району поступово водяться страви зі «Збірника рецептурних страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах» Євгена Клопотенка.

А з січня 2022 року за дорученням Департамента освіти та науки Запорізької облдержадміністрації відділом освіти, охорони здоров’я, культури і спорту райдержадміністрації разом з відділами освіти територіальних громад започатковано щомісячне висвітлення успішного впровадження реформи шкільного харчування на прикладі закладів освіти району. Більше матеріалів можна переглянути на порталі «Знаїмо» (https://znaimo.gov.ua)

Розпочинає низку публікацій інформація Кушугумської громади.

Реформування системи шкільного харчування у закладах освіти Кушугумської селищної ради полягає у забезпеченні дітей здоровим, якісним та корисним харчуванням як однією з важливих умов розбудови безпечного освітнього середовища, адже від якості їжі залежить фізичний розвиток дитини, її здоров’я та самопочуття, а це, у свою чергу, впливає на розумовий та інтелектуальний розвиток дитини, її настрій і психічний стан, здатність засвоювати навчальний матеріал; формування культури здорового харчування у здобувачів освіти і усвідомленої потреби споживати саме якісну здорову їжу протягом життя.

Підвищення якості шкільного харчування передбачає виконання наступних завдань: 

1) впровадження системи HACCP;

2) дотримання усіх законодавчих, нормативних документів у сфері шкільного харчування;

3) навчання осіб, відповідальних за організацію харчування (адміністрація, медична сестра, працівники харчоблоку);

4) створення системи просвітницької роботи;

5) оновлення матеріально-технічної бази харчоблоку;

6) систематичний моніторинг.

Реформування шкільного харчування спрямоване на розбудову системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок і здійснюється відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в Новій українській школі.

Основна мета реформи – створити безпечне та здорове освітнє середовище, яке сприятиме кращій реалізації інтелектуального, фізичного, соціального та емоційного розвитку учнів, а також матиме позитивний вплив на стан громадського здоров’я, економіки та демографії в цілому в Україні.

В 3 закладах загальної середньої освіти Кушугумської селищної ради навчається 1849 здобувачів освіти, з них безкоштовне харчування отримують учні 1-4 класів та пільгових категорій в кількості 390 чоловік.

В гімназіях організовано монопрофільне меню відповідно до пункту 18 «Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305. В штаті гімназій є кухарі, а приміщення їдальні облаштоване відповідно до державних будівельних норм України ДБНВ 2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд», затверджених наказом Мінрегіонбуду від 30.11.2018 № 327. (Балабинська гімназія «Престиж» та Кушугумська гімназія «Інтелект»).

З метою створення  належних умов для організації якісного харчування в 2020 році у Балабинській гімназії «Престиж» застаріле технологічне обладнання замінено новим, професійним та придбані: холодильна шафа, холодильний ларь, жарова шафа, електрична пательня, електрична плита, водонагрівач, картоплечистка, протирочно-різальна машина, м’ясорубка, тістоміс, піч пароконвекційна, посудомийна машина, марміти а також столи та стелажі для приготування та зберігання харчових продуктів. У 2021 році на оновлення інвентарю для харчоблоків селищною радою виділено 150 000 грн. (Балабинська гімназія «Престиж» та Кушугумська гімназія «Інтелект» - по 60 000 грн., Малокатеринівська гімназія «Мрія» - 30 000 грн.)

         У 2021 році розроблено пакет документів та впроваджено «Систему управління безпечністю харчових продуктів» (НАССР) як системний підхід до забезпечення безпеки продуктів харчування, який ґрунтується на попередженні появи можливих ризиків.

Організовано інформаційно-роз’яснювальну роботу з розбудови системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок серед учнів та батьків. З дітьми постійно проводяться відеолекторії, бесіди та виховні заходи з використанням презентацій на теми культури харчування та здорового способу життя.

         У вересні 2021 року розроблено проєкт капітального ремонту харчоблоку Балабинської гімназії «Престиж», який планується реалізувати у поточному році.

         Як результат впровадження змін у системі харчування, - очікуємо розбудови безпечного та здорового освітнього середовища, яке сприятиме кращій реалізації інтелектуального, фізичного, соціального та емоційного розвитку учнів.

 

 

Відділ освіти охорони здоров’я, культури і спорту Запорізької районної державної адміністрації



Середа, 26 Січня 2022 14:53 | Переглядів: 516

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]