Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ДЕРЖАВА ГАРАНТУЄ ХВОРИМ НА ДІАБЕТ ДОСТУП ДО ЖИТТЄВО НЕОБХІДНОГО ІНСУЛІНУ

На цьому наголосив сьогодні директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Олексій Кулинич під час брифінгу щодо впровадження електронних рецептів для отримання доступних інсулінів.

У Запорізькій області за останніми даними понад 100 тисяч людей хворі на діабет. З них близько 9 тисяч потребують постійного лікування інсуліном.

Як розповів присутнім керівник Департаменту охорони здоров'я ОДА Олексій Кулинич, раніше всі пацієнти могли придбати потрібні ліки за кошти державної субвенції. На кожний регіон України з державного бюджету виділяли певну суму грошей в залежності від зареєстрованих у регіоні хворих, але її, на жаль, не завжди вистачало для покриття всієї вартості ліків. Тому додатково препарати дофінансовували з місцевих бюджетів.

За новими змінами всі позиції щодо виділення коштів на придбання інсуліну переходять у відання Національної служби здоров'я України. З 1 жовтня кожен пацієнт із діабетом може отримати електронний рецепт на інсулін та на його основі придбати препарат в аптеці. Для цього потрібно, по-перше, звернутися до сімейного лікаря та отримати направлення до ендокринолога. Вузький спеціаліст, в свою чергу, створює індивідуальний план лікування хворого на діабет та виписує на основі нього рецепт. Отримавши рецепт, громадянин просто вирушає до найближчої аптеки, де продають потрібні йому інсуліни, та купує необхідні препарати. Аптечний пункт після передає до НСЗУ інформацію про кількість куплених ліків та отримує від Служби відшкодування цих витрат.

Як зауважила експертка з ендокринології Департаменту охорони здоров’я ОДА Олеся  Солов'юк, індивідуальний план лікування хворого на діабет складається на півроку, а рецепт видається на три місяці. Якщо за цей час програма лікування пацієнта з діабетом не буде коригуватися лікарем-ендокринологом, то отримати повторний рецепт громадянин зможе просто у свого сімейного лікаря.

Також на сьогодні у Запорізькій області 210 аптек перебувають у стані укладання договорів з НСЗУ на продаж інсулінових препаратів. Перелік всіх аптек можна переглянути на сайті Національної служби  здоров'я України, а також такі аптечні пункти матимуть наліпку «Доступні ліки+інсулін» на своїх дверях.

Більшість інсулінових препаратів для пацієнтів є безкоштовними. Виключення становитимуть лише специфічні ліки, але доплата там буде незначною.  

Загалом, як підсумував Олексій Кулинич, держава створює всі умови для надійного забезпечення хворих на діабет життєво необхідними ліками. Нова електронна система дозволить надавати більш якісні медичні послуги, контролювати весь курс лікування пацієнта, і кожен зможе без проблем отримати необхідні для нього препарати. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА



Понеділок, 04 Жовтня 2021 17:32 | Переглядів: 162

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]