Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ЗЕМЕЛЬНА РЕФОРМА В ДІЇ: НАЙВАЖЛИВІШІ ПИТАННЯ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ ДІЛЯНКИ

До 1 липня 2021 року в Україні був чинним мораторій (тимчасова заборона) на купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Після запровадження ринкового обігу земель українці зможуть вільно розпоряджатися своєю землею, як це передбачено в Конституції.

Нарешті почали діяти цивілізовані та справедливі правила і умови. Скасування мораторію на обіг земель означає, що громадяни зможуть купувати, міняти, об'єднувати земельні ділянки та отримувати під них кредити. А головне, землевласники, які роками бідували, попри те, що мали гектари плідної української землі, нарешті зможуть розпоряджатися власним майном з вигодою для себе та своєї родини.

Відповідно до нових законодавчих змін, купити землю можуть громадяни України, яким належить право постійного користування або довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної і комунальної власності, призначеними для ведення фермерського господарства. Також можливість купівлі землі мають орендарі ділянок, які набули право оренди через переоформлення права постійного користування до 2010 року. Ці категорії громадян можуть викупити земельні ділянки з розстрочкою до 10 років. Ціна землі буде дорівнювати нормативній грошовій оцінці, без проведення земельних торгів. У разі купівлі ділянки з розстроченням платежу право власності переходить до покупця після першої сплати.

Варто зазначити, що до 1 січня 2024 року загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України не може перевищувати 100 га. Крім того весь процес купівлі-продажу проходитиме під керівництвом нотаріусу. Він перевіряє правильність поданих документів та проводить перевірку покупця, зокрема:

  • Встановлює особу

  • Перевіряє, чи не накладено на особу санкції

  • Перевіряє джерело походження коштів

  • Перевіряє, чи не розташована земельна ділянка поблизу Державного кордону (50 км зона)

  • Рахує граничну концентрацію (до 100 га)

Однак українців не закликають тільки продавати свої землі. Кожен в праві відтепер розпоряджатися своєю ділянкою як забажає.

  1. Здавати ділянку в оренду і отримувати постійний дохід, який, за прогнозами експертів, надалі тільки зростатиме

  2. Бути фермером. Користуватися своєю або орендованою землею та розвивати власну справу. Брати участь у державних програмах підтримки та отримувати компенсацію, відшкодування відсотків по кредитах чи покриття дорадчих послуг.

  3. Використати ділянку як заставу. За необхідності, використати землю як заставне майно та отримати кошти на розвиток свого господарства або на особисті цілі.

  4. Подарувати або віддати в спадок. Відтепер ви можете подарувати свою ділянку, та новий власник матиме на неї повні права господаря.

Тож, земельна реформа — це очевидні зміни на краще для всіх. Ці зміни гарантують українцям конституційне право розпоряджатися своїм майном,  сприяють покращенню економічної ситуації, розвитку та добробуту українських сіл, стабільності функціонування сільського господарства в Україні.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю



П'ятниця, 09 Липня 2021 13:58 | Переглядів: 250

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]