Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

14 червня – Всесвітній день донора

Світове суспільство, визнаючи неоцінений дар людей, які добровільно і безкоштовно дають свою кров для збереження здоров’я, або й самого життя, інших людей заснувало Всесвітній День донора, який відзначається щорічно.
Дата 14 червня вибрана не випадково. В цей день народився Нобелевський лауреат Карл Ландштейнер, який зробив видатні наукові відкриття в області вивчення крові. Зокрема, він відкрив АВОсистему поділу крові на групи, що в подальшому дало можливість використовувати донорську кров для лікування.
В День донора суспільство відзначає заслуги донорів та дякує їм, а також закликає до необхідності регулярного давання крові, запобіганню її нестачі в лікарнях і клініках, закликають до добровільної та безоплатної здачі крові.
Донором може стати не кожен, але досить багато людей мають можливість долучитися до цієї благородної справи. Адже допомагаючи врятувати життя іншим, ви можете врятувати життя своїм рідним та близьким, яким теж можуть знадобитися кров та її компоненти для переливання.
Що необхідно знати, аби стати донором та врятувати життя людей?
Донором може бути кожна здорова людина у віці від 18 років. Не допускаються до здавання крові особи, які страждають гострими і хронічними захворюваннями. Крім медичних показань до донорства не допускаються особи, які перебувають на обліку в наркологічному, шкірно-венерологічному і туберкульозному диспансерах.
Більшість людей можуть здавати кров, якщо вони:
Почуваються добре та мають бажання допомогти хворій людині. Не мають протипоказань до донорства. Віком від 18 до 60 років. Вагою від 50 кг. Мають паспорт громадянина України.
Готуючись до дачі крові, необхідно дотримуватись таких правил:
Напередодні, ввечері, необхідно повечеряти, при цьому не можна вживати жирну, молочну їжу та напої, які містять алкоголь.
У день дачі крові бажано відпочити, легко поснідати та не планувати на цей день серйозних справ, інтенсивне фізичне навантаження, прийом алкоголю. Не бажано в цей день управляти транспортними засобами через емоційне збудження, яке буває, як правило, у всіх.
За 2 години до та 2 години після дачі крові палити небезпечно і для Вас, і для того, кому попаде Ваша кров.
Під час здавання крові:
- Дайте знати в будь-якому випадку, якщо Ви почуваєте себе недобре;
- Обов’язково повідомляйте лікаря про можливі ускладнення під час здавання.
Тож долучаймося до цієї благородної справи і пам’ятаємо – одна донація рятує 3 життя!
Для того щоб здати кров та її компоненти потрібно звернутися до КНП «Запорізький обласний центр - служба крові» ЗОР за адресою:
м. Запоріжжя вул. Леоніда Жаботинського (колишня вул. Правди), 32

Відділ забезпечення взаємодії з органами місцевого самоврядування, інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації



Понеділок, 14 Червня 2021 08:20 | Переглядів: 185

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]