Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Всесвітній день музеїв

Там, за вікном нуртує сьогодення,
А тут, де тиша ніби вкопана стоїть,
По-своєму святкові і буденні
«Законсервовані» миттєвості століть.
Щоб ми могли своє вчорашнє знати.
Мов книгу знань, щоб погортали час,
Довірливо очима експонатів
Минуле наше дивиться на нас...


18 травня Україна, як і вся світова спільнота відзначає Міжнародний день музеїв. Музеї є важливим інструментом збагачення культури та культурного обміну.
Цього року Міжнародною радою Музеїв запропоновано до відзначення Дня музеїв тему: «Музеї і суперечлива історія: розповідаючи про замовчуване».
В контексті подій останніх років в Україні ця тема набула особливої актуальності та значення для музеїв нашої країни. Найбільшої дискусії набуло питання процесу декомунізації та політики пам’яті, за останній рік активізовано роботу у напрямку створення нових музеїв та експозицій, присвячених Майдану, Революції Гідності та АТО. Саме ці події розкривають гостру проблему суспільства у переосмисленні історичного досвіду та необхідність запровадження роботи із цим досвідом вже сьогодні. Адже, історія завжди суперечлива і саме у музейних експозиціях розвивається нова та сучасна думка, створюється наша пам'ять та формується досвід, який є важливим та невід’ємним аспектом у суспільних процесах.
На території Запорізького району працює 4 музеї на громадських засадах, які зберігають історію наших мешканців та живлять нашу пам'ять цікавими і дуже важливими спогадами. Експозиції оживають для наших маленьких і великих відвідувачів щоразу, як вони перетинають поріг музею.
Стало вже доброю традицією, що екскурсії проводять діти та молодь.
18 травня у музеях с. Лукашеве, с. Канівське та с. Степне заплановано проведення екскурсій в рамках Всесвітнього дня музейництва, майже в кожному закладі оформлено краєзнавчі куточки та національні світлиці. У рамках діяльності гуртків краєзнавчої та пошукової роботи вони розробляють тематичні експозицій та екскурсій, саме на цих зустрічах оживають спогади, формується суспільна пам'ять та продовжує зберігатись наша українська культура.
Щороку в цей день в усьому світі прийнято проводити безкоштовні екскурсії. Музеї більш ніж 150 країн відкривають у цей день найпотаємніші зали. Користується попитом акція «Ніч в музеї».
Вітаємо усіх патріотів історії своєї країни із цим святом та запрошуємо відвідати скарби нашого краю і доторкнутися до сторінок нашої історії!



Середа, 17 Травня 2017 10:32 | Переглядів: 837

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]