Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

«Запорізькому району – 80»

Дзеркало району і душі або інший заголовок: Час, відлитий у рядки

Вісім десятиліть тому, 6 серпня вже такого далекого 1939 року, вийшов у світ перший номер газети Запорізького сільського району, яка мала назву «За більшовицькі колгоспи». І з перших днів свого існування цей місцевий інформаційний вісник набув досить важливого значення. Недарма ж кажуть: спочатку було слово. І це слово об'єднувало, агітувало, пропагувало історію району, його людей. , Газета невтомно, номер за номером, відливала у рядки справжній літопис нашого району.
Було непросто. Справа набору та верстки газети кардинальним чином відрізнялася від нинішнього компютерного процесу. Для виготовлення літерного відбитку тексту на папері було задіяно лінотип, який відливав рядки із спеціального сплаву на основі свинцю. Потім вручну ці рядки набирали у друкарні метранпажі у спеціальній металевій формі, робили на папері відбиток майбутньої сторінки, її у редакції вичитували, вносили правки… Працювали і вночі.
Але, незважаючи на ці прикрощі, газета тричі на тиждень вчасно доходила до своїх читачів. А от її тираж в окремі роки складав 12-14 і більше тисяч примірників.
В період Другої світової війни районка виходила до останнього дня перед окупацією району і знову відновила свою роботу зразу після звільнення території від поневолення.
…Подолано 80 річних щаблів такого стрімкого і динамічного часу. Загалом вийшло у світ десять тисяч примірників районки. Це могутній, воістину життєдайний інформаційний потік, який живив і живить пам’ять багатьох поколінь. Історія району навіки закарбована на пожовклих сторінках газети, всі номери якої зберігаються в обласному та редакційному архівах.
Колективізація, репресії, війна, розруха й голод, відбудова народного господарства, роки Хрущовської відлиги, застійні часи, епоха перебудови, демократи- зації і гласності, становлення України як держави, Майдани, агресія з боку Росії і відстоювання незалежності нашої країни - все це знайшло відображення у скромному районному виданні.
Перший номер газети Запорізького району вийшов 6 серпня 1939 року під назвою «За більшовицькі колгоспи» тиражем 500 екземплярів. З цією назвою районка й жила до 13 вересня 1952 року. Після війни і до 10 травня 1962 року виходила як «Зоря комунізму». У період укрупнення районів мала назву «Дніпровські вогні» (з 10.05.1962 до 30.03. 1965 року). З першого квітня 1965 року районна газета дістала нинішню назву «Червоний промінь», з якою і виходить ось вже більше, як півстоліття.
Спливали десятиріччя, прийшли нові покоління журналістів, кожен з яких по-своєму вписував власну сторінку в загальнорайонний літопис. Та незмінною залишилася громадянська позиція газети - нести людям слово правди і світло надії.
З перших днів газету робили особистості. Перший редактор Микола Іванович Киценко, після війни газету очолив фронтовик Віктор Максимович Шепель. З 1 квітня 1965 року – Григорій Федосійович Кузьменко і очолював районку 26 років поспіль. Свої добрі імена в історії газети залишили журналісти В.П.Таран, Г.Т.Таран, Р.Г.Логанова, М.Ф.Степановська, Л.М.Недоморацька, Л.В.Якименко, О.І.Нарушевич, М.Д.Шумілов, В.В.Гетало, В.М.Таранець, Т.Г.Гез, Н.М.Пушнова.
Нинішній колектив редакції утримав газету за непростих періодів зміни устрою України, разом із засновниками – районною державною адміністрацією та районною радою, - зберіг її в складних умовах фінансових потрясінь, економічної нестабільності і духовної кризи в державі, реформування вітчизняного сектору періодики.
У 2018 році, на виконання чинного законодавства, наше видання завершило процес роздержавлення. Ми змінили організаційно-правову форму (тепер редакція - товариство з обмеженою відповідальністю), та не змінним залишається наш діалог із читачами.
Перед журналістами нині стоять важливі завдання – сприяти розбудові Української держави, зростанню довіри та злагоди між людьми, духовного об’єднання суспільства. Тому «Червоний промінь», як важлива складова усього районного організму, й надалі продовжуватиме літопис району, не дивлячись на всілякі труднощі та негаразди, на різницю в політичних поглядах та релігійних віруваннях. І, звичайно, разом з тобою, шановний читачу, з усіма, хто небайдужий до того, що нас оточує, і біля нас відбувається. Тож і надалі входитимемо в твою оселю з різноманітною інформацією, життєвими ситуаціями і людськими долями, з Вірою, Надією і Любов’ю.

 



Документ Microsoft Office Word 97 - 2003.doc

Середа, 28 Листопада 2018 13:33 | Переглядів: 732

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]