Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Своєчасна обрізка дерев біля ліній електропередачі – запорука безперервного електропостачання

У більшості випадків причиною аварійних знеструмлень повітряних ліній електропередачі (далі – ЛЕП) є дерева, висаджені в охоронних зонах цих ліній. Тому обрізання гілок дерев – один із найпростіших і найдієвіших способів забезпечити безперервний розподіл електричної енергії.
Через зіткнення гілок та дерев з ЛЕП виникає низка негативних наслідків, серед яких:
● обрив проводів;
● припинення електропостачання;
● пожежа;
● шкода здоров’ю людей, майну тощо.
Тож видалення дерев та обрізка гілок біля ЛЕП – це одна з важливих робіт, яку здійснюють оператори систем розподілу (далі – ОСР), нехтувати якою неприпустимо. Щоб не траплялося випадків обриву проводів від падіння гілок та дерев, навколо будь-якої ЛЕП встановлено охоронну зону, ширина якої залежить від напруги лінії і береться по вертикалі проєкції крайніх проводів:
● 2 м – до проводів напругою до 1 кВ;
● 10 м – до проводів напругою до 20 кВ;
● 15 м – до проводів напругою до 35 кВ;
● 20 м – до проводів напругою до 110 кВ;
● 25 м – до проводів напругою до 150-220 кВ;
● 30 м – до проводів напругою до 330 кВ.
Традиційно сезон чистки трас стартує 15 жовтня і триває до 15 квітня: цей період рекомендований екологами, адже дерева у цей час «сплять» і обрізка гілля їм не шкодить.
Щороку енергетики визначають місця, які необхідно чистити, складають відповідні плани-графіки розчистки трас. У графіках зазначено, коли і де буде вимикатися електролінія, для того, щоб і енергетики, і господарі змогли обрізати дерева. Про час коли буде здійснено планове відключення тієї чи іншої ЛЕП оператори систем розподілу повідомляють споживачів за 10 днів до дати запланованих вимкнень.
Держенергонагляд, за дорученням Міністерства енергетики України від 15.03.2021 № 26/1.6-4.2-4082, здійснює оцінювання повноти та якості проведених операторами системи розподілу робіт з розчистки трас ПЛ 0,4-110 (150) кВ, виконання Планів-графіків на 2021 рік робіт з розчистки трас ПЛ. Зазначена робота виконується з метою забезпечення безпеки постачання електричної енергії, надійної роботи електричних мереж ОСР в грозовий та осінньо-зимовий періоди 2021-2022 років, а також упередження передумов спрацювання захисної автоматики на об’єктах електричних мереж.
Для прикладу, Управлінням Держенергонагляду у Черкаській області проаналізовано графік розчистки трас ПЛ напругою 0,4-110 (150) кВ на 2021 рік ОСР Уманських енергетичних мереж та Маньківської філії ПАТ «Черкасиобленерго» із зазначенням ділянок ПЛ, що потребують розчистки.
Зі свого боку, Управлінням Держенергонагляду у Донецькій області розпочато спільне з уповноваженими представниками структурних підрозділів ОСР АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» (ВЕМ, РЕМ) оцінювання повноти та якості виконання Планів-графіків на 2021 рік робіт з розчистки трас ПЛ 0,4-110 (150) кВ, а також відповідності технічного стану ПЛ вимогам нормативно-правових актів, норм та правил.
Згідно з пунктом 7 Правил охорони електричних мереж, працівники ОСР здійснюють чистку просік повітряних ліній, які перебувають у віданні ОСР. Також представники ОСР можуть допомогти здійснювати розчистку електроліній від гілок дерев біля будинків і присадибних ділянок людей, які фізично не в змозі самостійно це зробити – неповносправних, самотніх та пенсіонерів.
В усіх інших випадках власники на своїх земельних ділянках повинні робити це самостійно.
Тому нагадуємо громадянам, органам місцевого самоврядування, установам та організаціям про необхідність дотримуватись вимог Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Правил охорони електричних мереж та Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України.
Згідно із зазначеними документами, відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є:
● на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності – балансоутримувачі цих об’єктів;
● на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях – установи, організації, підприємства;
● на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво, – забудовники чи власники цих територій;
● на безхазяйних територіях, пустирях – місцеві органи самоврядування;
● на приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власники або користувачі.
Наголошуємо, що згідно з пунктом 23 Правил охорони електричних мереж, енергопідприємства мають право припиняти або обмежувати електропостачання споживачів, що порушили Правила. Відновлення електропостачання здійснюється після усунення порушень та відшкодування підприємствам, які експлуатують електричні мережі, заподіяних матеріальних втрат, а також вартості робіт з ввімкнення до електромережі згідно з укладеними договорами.
Якщо необхідно зрізати зелені насадження біля ЛЕП на власній приватній території – потрібно звернутися до регіонального підрозділу ОСР із відповідною заявою, аби його працівники вимкнули лінію від напруги для безпечної обрізки власних дерев та гілок, які загрожують падінням на електромережі. Також можна звернутись до органу місцевого самоврядування (об’єднану територіальну громаду, сільську, селищну, міську раду) для організації проведення таких робіт, для прикладу, на всій вулиці, користуючись знеструмленням електромереж. Роботи з обрізки дерев виконує (або оплачує) замовник.
Якщо виявлено небезпечні дерева або гілки на землях загального користування – необхідно терміново звернутися до органів місцевого самоврядування задля усунення небезпеки.
Слід пам’ятати, що для уникнення подібних небезпек – не можна садити дерева під ЛЕП, необхідно вчасно обрізати гілки дерев, які уже ростуть, та інформувати органи місцевого самоврядування про зелені насадження, які можуть бути небезпечними.

Державна інспекція енергетичного нагляду України



Понеділок, 12 Квітня 2021 12:38 | Переглядів: 278

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]